Hodnotily se výsledky výzkumu

Po tři dny se polovině letošního ledna ve Výzkumném ústavu živočišné výroby, v. v. i., v Praze-Uhříněvsi konalo oponentní projednání zpráv z výzkumných záměrů. Oponenti, zástupci spolupracujících firem a zemědělských družstev i univerzit vyslechli závěrečné i periodické zprávy. Oponenti hodnotili dosažené cíle, ekonomiku i možnost využití projektu v praxi. Třetí...

Kategorie: Dojený skot, Koně, Prasata, Výzkum

Ochutnávka a pozvánka pro letošní rok

Zimní konference pořádaná společností VP Agro, spol. s r. o., v Plzni nabídla vhled do sortimentu odrůd obilnin a olejnin této firmy. Nejen tomuto tématu věnovala konference pozornost. Přednáška orientovaná na současné problémy v ochraně řepky proti virovým a houbovým chorobám zaujala pozornost celého sálu podobně jako závěrečná přednáška speciálního...

Kategorie: Odrůdy

Zlepšení nákazové situace v roce 2018

Loňský rok byl pro státní veterinární dozor z hlediska výskytu nákaz i dozoru v oblasti hygieny potravin živočišného původu klidnější než extrémně náročný rok 2017. Území ČR se vyhnula vysoce patogenní ptačí chřipka a na ústupu byl africký mor prasat (AMP). Veterinární inspektoři nemuseli řešit tak rozsáhlé mezinárodní aféry týkající...

Kategorie: Nezařazené

Vloni se zlepšila nákazová situace

Loňský rok byl pro státní veterinární dozor z hlediska výskytu nákaz i dozoru v oblasti hygieny potravin živočišného původu klidnější než extrémně náročný rok 2017. České republice se vyhnula vysoce patogenní ptačí chřipka a na ústupu byl africký mor prasat. Inspektoři nemuseli řešit ani rozsáhlé mezinárodní aféry týkající se zdravotně...

Kategorie: Veterinářství, Živočišná výroba

Počet kontrol v oblasti hygieny potravin stoupl na více než padesát tisíc

Ředitel odboru veterinární hygieny Jan Váňa informoval, že celkový počet kontrol v oblasti hygieny potravin meziročně vzrostl o 4500 na 51 tisíc. Nejvýraznější nárůst byl zaznamenán u společných kontrol přepravy potravin s celníky a Policií ČR. Jejich počet se přiblížil osmi stovkám a meziročně se zvýšil o osmdesát procent. „Díky...

Kategorie: Kontroly, Potravinářství, Veterinářství

Státní pozemkový úřad bude moci vykupovat pozemky pro úpravy za tržní ceny

Úpravy, které zadrží vodu v krajině, by měla přinést novela o pozemkových úpravách a pozemkových úřadech, jež chystá ministerstvo zemědělství. Prioritou budou nově oblasti zasažené suchem, přičemž díky novele by měl Státní pozemkový úřad (SPÚ) možnost vykupovat pozemky pro úpravy za tržní ceny, nikoliv jen za úřední, jak je tomu...

Kategorie: Legislativa, Půda

Pozemkové úpravy se soustředí také na závlahy

Součástí řešení pozemkových úprav má být také návrh a realizace závlah s ohledem na potřeby zemědělců. Uvedl to ministr zemědělství Miroslav Toman. Ministerstvo zemědělství chce také udělat odbornou revizi připravených projektů vodohospodářských opatření pro plány společných zařízení na základě nově definovaných klimatických podmínek pro období po roce 2050. V souvislosti...

Kategorie: Ekonomika, Legislativa, Vodní hospodářství

Principy pozemkových úprav se v budoucnu změní

Nové principy pozemkových úprav připravil tým rektora České zemědělské univerzity (ČZU) v Praze Petra Skleničky, který je dnes představil novinářům na tiskové konferenci spolu s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem. Cílem nových principů bylo upravit postupy v pozemkových úpravách tak, aby se krajina lépe adaptovala na klimatické podmínky projektované pro období...

Kategorie: Legislativa

Zpracování půdy a setí má za sebou rychlý vývoj

Půda je nejcennější výrobní kapitál v zemědělství. Dovoluje rostlinám využívat jejich fyzikální, chemický i biologický potenciál v plné míře. Úkolem techniky na zpracování půdy je přispívat k tomu, aby rostliny dokázaly využívat z půdy to nejcennější. Základní zpracování a předseťová příprava půdy „spolknou“ na zemědělských podnicích téměř třetinu výrobních nákladů....

Kategorie: Nezařazené

Soubory cookie používáme k tomu, abychom vám usnadnili a zpříjemnili používání našich webových stránek. Používáním našich webových stránek vyjadřujete svůj souhlas s umístěním souborů cookie ve vašem zařízení. Další informace