« Všechny Akce

Nové genomické techniky šlechtění: Cesta k udržitelné produkci potravin?

25. 8. 2023 | 10:00 - 12:00

Zatímco geneticky modifikované organismy zůstávají nadále tabu, Evropa se chce postupně otevřít novým genomickým technikám šlechtění (NGTs). Nové techniky mají blíže k tradičnímu šlechtění rostlin a obohacují je o inovativní přístupy, díky nimž lze plodinám vetknout lepší vlastnosti – například vyšší odolnost vůči škůdcům či nedostatku vody.

Dosud NGTs spadaly do jedné kategorie s GMO, což by se však mohlo brzy změny. Evropská komise v červenci 2023 představila dlouho očekávaný návrh legislativy, na jehož základě by mohlo být s genomicky lehce upravenými plodinami zacházeno podobně jako s těmi původními. Výrazně upravené plodiny by se naopak měly nadále řídit regulacemi GMO.

Cíl nových pravidel je jasný – otevřít dveře inovacím, díky nimž bude možné udržitelně produkovat bezpečné a kvalitní potraviny.

Důležité je, jak se k tématu postaví zástupci zemědělského sektoru, potravinářství či ochránci přírody. Rozhodující hlas o výsledné podobě legislativy pak bude záviset na stanoviscích Evropského parlamentu a členských států v rámci Rady EU. Ke změně stávající praxe tak vede ještě dlouhá cesta.

Otázky k diskusi:

Pomůže návrh Evropské komise s rozvojem inovativních šlechtitelských technik?

Jak zajistit, že budou NGTs dostupné i malým farmářům a producentům potravin?

Měly by být upravené plodiny a produkty z nich označované – ať už se jedná o plodiny s mírnou či výraznější úpravou? Jak zajistit transparentnost pro spotřebitele i zemědělce?

Mohou být genomické techniky používány i v ekologickém zemědělství?

Více informací naleznete zde: Program akce.

Adresa udalosti:

Výstaviště České Budějovice

Mapa:
Pořadatel:

EURACTIV EVENTS
Adresa: EU-Media, s.r.o., Všehrdova 547/19, 118 00 Praha 1, Česká republika/Czech Republic
Telefon:602679652
E-mail:sedlacek@euractiv.cz

Podrobnosti

Datum:
25. 8. 2023
Čas:
10:00 - 12:00

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down